Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Απροβλεπτο Vintage Νυχτωνει στα Γιαννενα Ενα ρεπορταζ της δεκαετιας του 80 που οδηγησε την απολυση μου απο την ΕΡΤ

Ευχαριστω πολυ τον Τασο Σιώντη που το ενετοπισε μετα απο τοσα χρονια
και βεβαια την Τινα Παππα απο τα Γιαννενα
που ηταν τοτε 6 χρονων οταν προβληθηκε!! κι ετσι το βρηκα

Εγω στο ρολο του δημοσιογραφου!! στην εκπομπη Εδω και Σημερα..μολις ειχα επιστρεψει στην Ελλαδα Σκηνοθετης ο Νικος Παπαθανασιου...Η προβολη του προκαλεσε πολλες αντιδρασεις στον τοπικο τυπο κυριως για τις μαρτυριες των παιδιων στο τελευταιο μερος της εκπομπης ..καθως φαινεται οτι ακουστηκαν ορισμενα πραγματα για πρωτη φορα στην μοναδικη εθνικη τοτε τηλεοραση ..και οι αρχες ζητησαν την κεφαλη μου επι πινακι...και τελικα το πετυχαν..εφυγα απο τισ ενημερωτικες εκπομπες της ΕΡΤ και βγηκα στο ελευθερο επαγγελμα ..ισως για καλο...
Εχει παντως ενδιαφερον να ακουσει κανεις τις τοποθετήσεις των παιδιων και τη γλωσσα που χρησιμοποιουν..ηταν ακομη εποχη της αμφισβητησης ..και οπως λεει ενα παιδι Το παν ειναι να τη βρισκεις με τον εαυτο σου...και αλλα πολλα ενα ενδιαφερον ψηφιδωτο εκεινης της εποχης ..(η στυλιστικη μου εμφανιση παιρνει επιεικως μηδεν! ..αλλα χρονια..)

Μερος 1


Μερος 2


Μερος 3


Μερος 4



να τι μου γραφει η Τινα που το ανακαλυψε
Από τα Γιάννενα είμαι, είχα ακούσει για την ύπαρξη του ντοκυμαντέρ, αλλά πρόσφατα το είδα. Δεν πρόλαβα τη νεολαία της εποχής εκείνη, είμαι γεννημένη το 1976. Ξέρω όμως κάποιους που εμφανίζονται και φυσικά τα μαγαζιά που αναφέρονται.Μου άρεσε πολύ, είναι από τα ντοκυμαντέρ που αποκτούν μεγαλύτερη αξία και ενδιαφέρον όσο περνάει ο χρόνος.
Μου έκανε εντύπωση η ειλικρίνεια και ο αυθορμητισμός των ανθρώπων, ίσως επειδή δεν υπήρχε εξοικείωση με το φακό, την τηλέοραση, δεν ξέρω. Νομίζω ότι τώρα θα ήταν πολύ πιο κουμπωμένοι και καχύποπτοι σε μια αντίστοιχη προσπάθεια.

Χάρηκα πολύ που επικοινωνήσατε μαζί μου και πάλι σας ευχαριστώ πρώτα απ' όλα για το ντοκυμαντέρ και μετά για το ενδιαφέρον σας. Εγώ απλώς το μοιράστηκα και η αλήθεια είναι ότι είχε μεγάλη απήχηση!

15 σχόλια:

e-Lawyer είπε...

Καταπληκτικό!!!

5 pink flowers είπε...

Σε ευχαριστω..δεν το πιστευω τι καναμε τοτε!!
ειμασταν μικροι και αμυαλοι..βαθεια ανυποτακτοι..οπως παραμενουμε!
παντως η γλωσσα και η σκεψη ορισμενων παιδιων σε εκεινες τις ηλικιες εχει ενδιαφερον Τα βιβλια που διαβαζουν φιλοσοφια κλπ Ενδυματολογικα επισης..εκτος απο εμενα ..ολοι οι αλλοι ειναι κουκλοι!! και φοβερο μαλλι οι πιο πολλοι! Ομορφοι Hippies

Donysia Tripolitou είπε...

Αγαπημένη μου Λουκία, βρήκα επιτέλους τον χρόνο και την ηρεμία να δω και να ακούσω με προσοχή αυτό το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ...ma chere tu etais une MENACE!!! Γιατί ήσουν μία απειλή? Διότι μεταπολιτευτικά όχι μόνο υπήρχαν όλα τα προβλήματα που κατέγραψες όχι μόνο στα Ιωάννινα αλλά και σε όλες τις άλλες επαρχίες ακόμα και στις ...τουριστικά ανεπτυγμένες! καταλαβαίνει κάποιος το "ξεσήκωμα" που θα δημιουργούσε η προβολή κοινωνικών προβλημάτων που απορρέουν από την έρευνα-ντοκυμαντέρ(έτσι θα το ονομάσω).Προβλήματα με την ονομαζόμενη " διασκέδαση": κουλοχέρηδες, μπιλιάρδα,ντίσκο,pub;...ναρκωτικά. ΄Ελλειψη αθλητικών υποδομών, δημιουργικών χώρων απασχόλησης των νέων, απουσία πνευματιστικών εκδηλώσεων..απουσία κοινωνικών δομών με όλη την κυριολεξία της λέξης. Αυτή η Ελλάδα του τότε, που κατά τα άλλα είχε φροντίσει ν΄ανοίξει ένα Πανεπιστήμιο στα Ιωάννινα.
Μεταφορά πολιτιστικής επιρροής της μεγάλης πόλης σε ένα ανέτοιμο περιβάλλον να υποδεχτεί ή και να αφομοίωση την " ξενόφερτη κουλτούρα". Τί έχει αλλάξει? από την μεριά σου η οπτική σου έχει εξελιχθεί, και αυτό το έχεις αποδείξει, και όντως με την σημερινή εμπειρία σου θα μιλούσες για τα "καυτά" θέματα μέσα από διαφορετικό τρόπο ( πέντε τρόποι να λες την αλήθεια...Μ.Μπρεχτ). Τώρα τι να πω για την Ελλάδα 30 χρόνια μετά;...

Despina Tsante είπε...

Λουκία θυμάμαι πολύ καλά την περιπέτεια της ταινίας και την δική σου! Τελικά αυτή η ιστορία πράγματι σου βγήκε σε καλό! Σε έβγαλε απο το... καβούκι της ΕΡΤ και φάνηκαν τα... καλούδια του μυαλού σου και τον δυνατοτήτων σου!

Carmen Gligli είπε...

Αν επιθυμείς μια θέση στον ήλιο θα πρέπει να ανεχτείς και μερικές φουσκάλες.

ritsa Masoura είπε...

Βλέποντας την εκπομπή , δεν βρήκα τίποτα το μεμπτό,τίποτα το περίεργο. Προφανώς θα ειχες μπει σε κάποιων το μάτι, οπότε παρενέβησαν τα δήθεν "χρηστά" ηθη προυχόντων και αξιωματούχων των Ιωαννίνων και σε έφαγαν. Εκείνη την εποχή μεχρι και την απομακρυνση της Ελλης Στάη ήταν πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Ως δουλειά εχει ενδιαφέρον γιατί καταγράφει τον τρόπο σκέψης των νέων της πόλης.
Ο Νίκος Παπαθανασίου υπήρξε καλός φίλος εκείνη την εποχή. Καμια φορά αν τον συναντήσω θα τον ρωτήσω.
ευχαριστούμε για την ενημερωση - υπενθύμιση!!!

George Karahalios είπε...

απίστευτη δουλειά!! είδα όλα τα video (3) που μάλλον δείχνουν ολόκληρη την εκπομπή-ρεπορτάζ. Η γλώσσα των νέων τότε που εκμαιεύει η ρεπόρτερ μας δείχνει σήμερα πόσο ελάχιστα πράγματα (τελικά) έχουν αλλάξει.. Απίθανη δουλειά και μοναδικό ντοκουμέντο. Μπράβο ρε Λουκία, γι αυτό σε πάω με τα 1000 και κάτι ψιλά.. (που λέει και ο άλλος μέγας θαρραλέος κι αυτός καλλιτέχνης Ζαμπέτας). Σε κάποιες άλλες χώρες θα σε βραβεύανε γι αυτό το αριστούργημα, στον κωλότοπο σε απολύσανε...ντρέπομαι...
'' πουλάτε βιβλία γύρω απ'το σεξ ? ''...
άντε γειά!!!
ερώτηση της Ρικάκη στον ..μεσαίωνα!!
Εύγε Λουκία, είσαι power και μην ανησυχείς καθόλου για το χτένισμα..

ρεπορτάζ με..τέτοια.. όχι ρεπορτάζ..τέτοια..
Μπορεί η Δέσποινα πιό πάνω να έχει δίκιο, αλλά ο κωλότοπος είναι δεδομένο..
Αριστούργημα..δεν μπορώ, θα το ξαναπώ, κωλότοπος...

5 pink flowers είπε...

απαντηση
πουλαμε..αλλα πιο πολυ φιλοσοφια και ποιηση ..και το σεξ πουλαει αλλα δεν νομιζω να επικρατησει εναντι των αλλων ..τεχνων...!!! και της φιλοσοφιας...

εγω παλι αγαπαω Ελλαδα με χιλια (οσο και να με εχει κατα καιρους πληγωσει) ..που θα ελεγαν οι νυν πιτσιρικαδες !
ειδατε με τι καιρο παλι μας υποδεχτηκε σημερα?

tina είπε...

Ελπίζω σύντομα να βρούμε και το υπόλοιπο Λουκία!
Σε περιμένουμε στα Γιάννενα, να δεις πόσο άλλαξαν όλα, και πόσα τα ίδια έμειναν!

Τίνα Παππά

5 pink flowers είπε...

Σε ευχαριστω για ολα Τινα
Θα ερθω!! μακαρι..

MiHat είπε...

Το πέτυχα τις ημέρες του Πάσχα σε μια μεταμεσονύκτια προβολή σε τοπικό κανάλι και κόλλησα! Εξαιρετική δουλειά.. ειδικά για εμάς που γεννηθήκαμε τότε (1985) έχει μια παράλοφη αίσθηση οικειότητας.

Και πάλι μπράβο!

Μιχάλης

5 pink flowers είπε...

σε ευχαριτω πολυ..που αν το φανταζομουν μετα απο τοσα χρονια..μακαρι να ξερα τι πυροδοτησε αυτο το ενδιαφερον τωρα...σημαδια των καιρων,... και σε τοπικο καναλι...!! αν και πρααματικα πιστευω οτι αν το καν τωρα θα ημουν λιγοτερο αφελης και οχι τοσο επιθετικη νταπηκα για το θρασος μου σε ορισμενες φασεις αλλα ημουν αφελης νεα κι εγω τοτε!!

Μαριανα είπε...

Καταπληκτικό!

Αν και καταλαβαίνω γιατί μπορεί αυτή η ιστορία να ενόχλησε. Οι ερωτήσεις είναι υπερβολικά άμεσες και οι απαντήσεις υπερβολικά αληθινές. Αυτό δημιουργεί μια επιθετική ατμόσφαιρα, σαν κάτι άγνωστο που έρχεται από μια νέα γενιά και που η παλιά γενιά (που έχει την εξουσία) φοβάται.

Θέλοντας οι προύχοντες να εξυγιάνουν την εικόνα (και μόνο την εικόνα) μιας κοινωνίας σε κατάσταση αποσύνθεσης, τιμώρησαν την υπεύθυνη του ντοκιμαντέρ. Κάποιος έπρεπε να την πληρώσει για να φανεί ότι κάποιοι έκαναν σωστά τη δουλειά τους...

(Η δουλειά τους εντωμεταξύ θα ήταν να δουν τι συμβαίνει με τα ναρκωτικά, τη διασκέδαση και τα άλλα θέματα που προβληματίζουν τους νέους του ντοκιμαντέρ...)

δημοσιογράφε του ντοκιμαντέρ, μπράβο. :)

5 pink flowers είπε...

Μαριανννα
πολυ σωστα τα λες!! ετσι θα ναι
εχεις επσιςη εξαιρετικο μπλογκ!!
η πρωην δημοσιογραφος!
νυν λιγοτερο επιθετικη σκηνοθετης'σε ευχαριστω και παλι

Unknown είπε...

http://www.vimeo.com/10949312
Νάσαι καλά