Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

Δεν βλέπω τηλεόραση

Δεν βλέπω τηλεόραση. Aυτό δεν το θεωρώ ελιτισμό, το θεωρώ προστασία μια ελάχιστης αισθητικής και ευθυκρισίας. Μοιραία ως επαγγελματίας όμως, οφείλω να ενημερώνομαι για τα φαινόμενα μαζικών τηλεθεασεων, για να βλέπουμε και προς τα που πάει το πράγμα. Δυστυχώς, χωρίς πολλές εκπλήξεις η τηλεόραση και οι πρωταγωνιστές της φροντίζουν να υιοθετούν τον λαϊκισμό και τα ψευδή αποφθέγματα του τύπου αυτό θέλει το κοινο.

Το κοινό δεν θέλει αυτό απλά αυτό του σερβίρεται και εαν πεινάς και δεν υπάρχει τίποτα άλλο μπροστά σου θα φας junk food, κονσέρβες η ότι άλλο βρεθεί με ευκολία δίπλα σου.Αυτη η ευκολία δεν συνιστά άποψη, ούτε παρέμβαση, καταναλώνεται απλά, εύκολα και εγώ είμαι ενάντια σε ότι έχει να κάνει με την εύκολη κατανάλωση, άχρηστων πραγμάτων που απλά μας χαϊδεύουν τα αυτια.Εχει αναπτυχθεί μια συζήτηση και στα μπλογκς σχετικά με το φετινό φαινόμενο των εκπομπών που κανουν μια πορεία πάντα κοντά στα νούμερα τηλεθεασης.Εμενα με αφορά να συζητούμε για ότι δεν κάνει νούμερα γιατί εκεί βρίσκεται το ζουμί και ο αντίλογος. Για να κάνεις νούμερα και για να σε αφήνουν να τα κάνεις, δυστυχώς εξυπηρετείς με τον ένα η τον άλλο τρόπο το σύστημα την ηθική και την αισθητική του –την οποία απολαμβάνουμε και αυτές τις μέρες στα παράθυρα και στα εξώφυλλα εφημερίδων που κάνουν νούμερα!- και εφευρίσκεις και εσύ αλλά και το σύστημα τρόπους για να συνυπάρξετε.
Σε αυτό το ζήτημα που κρίνω ότι είναι ζήτημα ηθικής και αισθητικής τάξης βρίσκεται η αντίρρηση μου με εκπομπές του τύπου και με περσονες που τις εξυπηρετούν.Δυστυχώς δεν είναι η μόνη περίπτωση για αυτό η δική μου τηλεόραση έχει γίνει ένα έπιπλο που σκονίζεται και απλά ακουμπάν επάνω της πράγματα και ενίοτε κάνουμε πλάκα με τον φίλο μου ,για το πώς καθρεφτιζόμαστε στη γκρίζα κλειστή οθόνη της.
Αυτό γίνεται μόνο όταν καθόμαστε στον καναπέ, για αυτό προτιμούμε τις εκδρομές. Εκεί έχει καθαρό αέρα άλλα χρώματα και άλλη αλήθεια. Μια αλήθεια, που η τηλεόραση τρομάζει να φιλοξενήσει στα προγράμματα με τηλεθεαση, γιατί είναι βέβαιο ότι θα ανατρέψει ότι πιστεύουν ότι αρέσει να μασάει σαν τσιφλοφουσκα το κοινο.Καθε χρόνο στο φεστιβάλ της Ρόδου http://rodosecofilms.blogspot.com/ που διευθύνω, το βραβείο που δίνει το κοινό, είναι πάντα το πιο ρηξικέλευθο και πρωτοπόρο και βάζει τα γυαλιά στις κριτικές επιτροπές που λειτουργούν αυτολογοκριτικα, όπως και οι επίσημοι διασκεδαστές της τηλεορασης.
Αυτα που θέλει το κοινό -που τολμάει να σηκωθεί από τον καναπέ- είναι καθαρό αέρα οξυγόνο ορίζοντα ομορφιά. Δεν υπάρχουν αυτά δυστυχώς σε αυτά τα περίοπτα σώου γιατί απλούστατα είναι εγκλωβισμένα και καθόλου στην ουσία περίοπτα
η εικονα ειναι ενα πινακακι που εφτιαξα για το εξωφυλλο του βιβλιου που ετοιμαζουμε με τον Γ.Γιαννόπουλο http://georgegiannopoulos.blogspot.com/ ..που λεει παρεπιπτοντως υπεροχα λογια..απολυτως αντιτηλεοπτικα...Εφτιαξα λοιπόν αυτην την εικόνα δημιουργωντας αιχμες με τη βοηθεια του υπολογιστικου εργαλειου επεξεργασιας εικονας που μαθαινω σιγα σιγα..και ειναι μια ας πουμε αλλοιωση της φωτογραφιας που εικονογραφουσε το προηγουμενο ποστ 24.1 για την καταναλωση.. και ειναι η θεα απο το καστρο του Ντουινο.. Σαν να λεμε αυτα εβλεπε ο Ριλκε οταν εγραφε εκει τις Ελεγειες του Ντουινο..και σιγουρα δεν εβλεπε τηλεοραση αλλα χρωματα και ηλιο. Το ποστ αναδημοσιευται στο μπλογκ του φιλου Γιαννη Σακιωτη http://sakiotis.blogspot.com/ και στις Απόψεις του http://www.goculture.gr/story.aspx?s_id=1381 Τους ευχαριστω..αποτελει πλεον αναγκη η ελαχιστη χειρονομια της ανοικτης εκφρασης των αποψεων

6 σχόλια:

BOSKO είπε...

Αν εξαιρέσεις την ποιοτική "σιωπή" των ραδιοφώνων, φαντάζεσαι τι θα έγινε σήμερα στις τηλεοράσεις με την κηδεία του Αρχιεπίσκοπου...Δεν είδα, δε γνωρίζω, απλά υποθέτω.Για να μην πω ό,τι είμαι σίγουρος δηλαδή...

5 pink flowers είπε...

ναι μποσκο αγαπητε ευτυχως υπαρχει η οαση καποιων ,ορισμενων ραδιοφωνων γιατι κι εκει μερικα συναγωνιζονται πιο θα φανει πιο κιτρινο..

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας...μα τί ωραίο πόστ..πάρα πολύ ωραίο...πολύ με συγκίνησε...ευτυχώς που υπάρχετε κι εσείς και μας γράφετε κανένα ωραίο κειμενάκι (καλή ώρα σαν το δικό σας)...και γεμίζουν τα μάτια μας με λίγη ομορφιά...έχετε τόσο δίκιο...μα τόσο...τα πάντα σήμερα θυσιάζονται στο βωμό των υψηλών ποσοστών τηλεθέσης,των παχυλών μισθών....και όλων αυτών που χαρακτηρίζουν την υποκουλτούρα και τον οχετό που βλέπουμε..απορώ στη κυριολεξία απορώ πως μπορούμε και ανεχόμαστε να βλέπουμε αυτά τα τρισάθλια και βρομερά σκουπίδια που μας σερβίρει η ελληνική τιβί..που πήγε πιά η ομορφιά,η αξιοπρέπια,ο σεβασμός,η αγάπη για το καλό και το όμορφο;;;πως στο καλό καταντήσαμε έτσι;;;ΠΩΣ;;;γιατί να αγαπάμε την ασχήμια τη κακογουστιά και όχι την ομορφιά και ότιδήποτε όμορφο...με θλίβει απίστευτα να βλέπω τα λόγια του πολυαγαπημένου μου Μ.Χατζιδάκι αυτά που είχε πεί κάποτε-ότι θα ρθει καιρός που θα μας ξενίζει και θα μας απωθεί ότιδήποτε καλό και όμορφο και ότι θα μας έλκει η ασχήμια και η κακογουστιά'(πιό απλοποιημένα τα είπα εγώ)....πόσο με λυπεί αυτό...το ότι τελικά αυτό που είπε επαληθέυτηκε αλλά στη πιό φρικτή εκδοχή του....πάρα πολύ...με λυπεί αυτό....Αθανασία.

5 pink flowers είπε...

αθανασια σε ευχαριστω πολυ γαι τα λογια σου συμμεριζομαι εννοειται την αγωνια σου την αγωνια μας που πλεον ειμαστε πολυ που αντιδρουν σε αυτο το σκουπιδι και καλο ειναι να ενωσουμε τις φωνες μας και τα βλεμματα μας προς την ομορφια Μπορουμε να ξαναφτιαξουμε το δικο μας τοπιο ελπιζω και να κανουμε τις δικες μας εμμονες πραγματικοτητα

Βαγγέλης Μπέκας είπε...

"Ο θρόνος του Καραμουζοπαίκτη"

http://barouak.blogspot.com/2007/01/blog-post_28.html

gia na deis oti milame thn idia glwsa.

apla to "podosfairo" einia gia mena o thlegrafos poy epikoinwnw me to loympen proletariato...

gagkrena o elitismos lukia mou, gakrena...

Ανώνυμος είπε...

mesothelioma support and information!
[url=http://www.mesothelioma-support.org/]asbestos cancer mesothelioma[/url]