Τρίτη, 16 Ιουνίου 2009

«Οικολογία είναι να είσαι δίκαιος με το περιβάλλον και τον άνθρωπο»


[ 20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ] «Οικολογία είναι να είσαι δίκαιος με το περιβάλλον και τον άνθρωπο»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΠΑΥΛΟΣ Θ. ΚΑΓΙΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

«Η αλόγιστη ανάπτυξη του οικονομικού συστήματος που διέπεται από δυστυχίες πλουτισμού κι όχι αξίες ανθρωπισμού ευθύνεται για την καταστροφή του πλανήτη», λέει η σκηνοθέτις Λουκία Ρικάκη που και φέτος οργανώνει το Εcofilms Φεστιβάλ Ρόδου. Ένα φεστιβάλ που δίνει «βήμα» στο παγκόσμιο ανεξάρτητο σινεμά.

Άλλο ένα Εcofilms Φεστιβάλ;
Γιατί ένας θεσμός οφείλει να αναπτύσσεται, να βελτιώνεται, να ανθίζει, να μην προδίδει τις προσδοκίες των θεατών και των δημιουργών.
Υπάρχει «φιλοσοφία» στο φετινό Εcofilms;
Εδράζεται στο ότι το ανεξάρτητο σινεμά οφείλει να έχει βήμα διαλόγου με το κοινό και ότι μπορεί να συμβάλει κάνοντας αυτές τις φωνές να ακούγονται ηχηρά.

Τι σας εμπνέει και διοργανώνετε το Εcofilms στη Ρόδο;
Το νησί, το κοινό του φεστιβάλ και ότι δεν είμαστε κομμάτι ενός κατεστημένου με παγιωμένα έσοδα άρα και παγιωμένους δημοσίους υπαλλήλους.

Τι είναι το Νέο Φεστιβάλ της Κω που θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο;
Το πρώτο φεστιβάλ στον κόσμο που θα ασχοληθεί και θα προτείνει μια ευρύτατη θεματολογία για την υγεία και την καλή ζωή. Πώς δηλαδή να ζούμε με τέτοια ποιότητα ώστε να αρρωσταίνουμε λιγότερο.

Τι διαφοροποιεί το Εcofilms από τα άλλα αντίστοιχα φεστιβάλ;
Ότι φιλοξενεί την ελεύθερη σκέψη, την χωρίς συμβιβασμούς κινηματογραφία, την πειραματική τέχνη, την τολμηρή σκέψη και στάση απέναντι στη ζωή και την τέχνη. Ανθρωπισμός, κλιματικές αλλαγές, ακτιβισμός, διατροφικά προβλήματα, κοινωνικές αναταραχές.

Πού είναι η «αιχμή του δόρατος» του Εcofilms;
Η αιχμή του δόρατος είναι ο άνθρωπος. Η ομορφιά της ύπαρξης και πόσο πολύτιμο καθίσταται να έχουμε ομορφιά, ποικιλία, δυνατές εμπειρίες και συναισθήματα κάθε μέρα.

Φέτος αρχίζετε μια συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο. Περί τίνος πρόκειται;
Αφορά την παρουσίαση κάθε χρόνο των πολύτιμων αρχείων του μουσείου που είναι ένας ιστορικός θησαυρός γνώσης και μνήμης, η θέση του οποίου είναι σημαντική και πολύτιμη για όλους.

Λένε ότι οι Έλληνες δεν δείχνουν ιδιαίτερη οικολογική ευαισθησία, αλλά οι οικολόγοι εξέλεξαν ευρωβουλευτή...
Είναι μια νομοτέλεια η αύξηση των ποσοστών των οικολογικών κομμάτων όσο πιο αδιάφορη και εγκληματική γίνεται η στάση των κομμάτων εξουσίας απέναντι στα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Τι σημαίνει οικολογική ευαισθησία;
Να είναι κάνει ανοικτός στα ερεθίσματα της ζωής και της φύσης, δίκαιος απέναντι στο περιβάλλον, στο φυσικό και το ανθρώπινο. Να σέβεται ό,τι φυσικό, να νοιάζεται για τη φύση και για τον διπλανό του άνθρωπο.

Πόσο είναι άμεσος ο κίνδυνος από το φαινόμενο του θερμοκηπίου;
Οι μελετητές έχουν επισημάνει τους κινδύνους και ορισμένοι από αυτούς έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν άμεσα.
πιστεύουν ότι η οικολογία δεν αποτελεί «πολιτική πράξη»...
Η ηθική και αισθητική στάση απέναντι στη ζωή και η ισορροπία μας με το φυσικό περιβάλλον και τους διπλανούς μας αποτελούν καθημερινή φροντίδα του ενεργού πολίτη.

Πολλαπλασιάζονται στη Δύση τα οικολογικά κινήματα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν παίξει κυρίαρχο ρόλο.
Ακόμη κι αν δεν είναι κόμματα εξουσίας, επηρεάζουν με τον τρόπο τους τη χάραξη κάποιων πολιτικών από τα κόμματα εξουσίας. Τα συμφέροντα που διοικούν όμως τη σύγχρονη οικονομία διέπονται από τον κυνισμό μιας αλόγιστης εφήμερης κερδοφορίας.

Αυξάνεται η οικολογική συνείδηση του κόσμου, αλλά μεγαλώνει και η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών...
Θλιβερή νομοτέλεια ενός οικονομικού συστήματος που δεν διέπεται από αξίες ανθρωπισμού, αλλά από δυστυχίες πλουτισμού.


Ποιοι φταίνε, κυρίως, για την καταστροφή του πλανήτη;
Η αλόγιστη ανάπτυξη.

Παρά την οικολογική ευαισθησία που ολοένα αυξάνεται, η μόλυνση της ατμόσφαιρας μεγαλώνει.
Η ευαισθησία αναπτύσσεται στον πολίτη. Εκεί εγγράφεται η αύξησή της. Όμως εκείνοι που διαμορφώνουν πολιτικές δυστυχώς δεν αγγίζονται από αυτήν.

Ως σκηνοθέτις ετοιμάζετε νέα ιντερνετική ταινία. Περί τίνος πρόκειται;
Ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα. Είσαι ο καθρέφτης μου. Έριξα ένα μπουκάλι με ένα σημείωμα στη θάλασσα. Να ανιχνεύσουμε από κοινού την ομορφιά.

Τελευταία όλο και πιο πολύ σκηνοθετείτε ντοκιμαντέρ. Γιατί;
Με συγκινεί η προσέγγιση της πραγματικότητας. Πιστεύω ότι εγώ μαθαίνω και εξελίσσομαι μέσα από αυτές τις επαφές με τους κανονικούς ανθρώπους.
Το μη «εμπορικό» ελληνικό σινεμά σκίζει και βραβεύεται στα διεθνή φεστιβάλ. Τυχαία ή κάτι συμβαίνει;
Το εμπορικό σινεμά είναι η επανάληψη της τσιφλόφουσκας που σκάει στη μούρη σου και σου γεμίζει τις ρυτίδες της βαρεμάρας. Κάθε τολμηρή και γενναία υπογραφή που σπάει αυτήν τη βαρετή επανάληψη δικαίως διακρίνεται.

Η εξέγερση των νέων του Δεκεμβρίου τελείωσε ή κάτι αλλάζει;
Η εξέγερση γίνεται πια και με άλλους τρόπους. Η πραγματική επανάσταση γίνεται με αλλαγή ποιότητας και ηθικής στην καθημερινή ζωή.

Τι είναι το βιβλίο «Της αγάπης και της ελπίδας» που ετοιμάζετε;
Είναι παραμύθια που υμνούν τον εύφορο έρωτα, που κοιτάζουν με ελπίδα τη συνύπαρξη των ανήσυχων ψυχών, που προτείνουν μια ζεστή αγκαλιά.


και να η πλήρης συνεντευξη πριν κοπει γαι τις αναγκες της συγκεκριμενης σελιδοποίησης
1.Άλλο ένα -αριθμός;- Ecofilms Φεστιβάλ.Γιατί;
Γιατί ένας θεσμός οφείλει να αναπτύσσεται να βελτιώνεται να ανθίζει να μην προδίδει τις προσδοκίες των θεατών και των δημιουργών που τον εμπιστεύθηκαν τόσα χρόνια. Έχεις μια ευθύνη απέναντι σε κάθε τι που γεννάς να το βοηθάς να περπατάει σε όλα τα χρόνια της ζωης του σαν καλός γονιός που στεκεται με φροντίδα και καμάρι δίπλα στο παιδί του
2.Υπάρχει «φιλοσοφία» στο φετινό Ecofilms;
Η φιλοσοφία μας εδράζεται στο ότι το ανεξάρτητο σινεμα οφείλει να έχει βήμα διαλόγου με το κοινό και ότι μπορεί να συμβάλλει στο να κάνει αυτές τις φωνές να ακούγονται ηχηρά, αυτές τις υπογραφές να προσφέρουν με την ομορφιά τους στο υφαντό της παγκόσμιας δημιουργίας, εμείς θα είμαστε εκεί να ενθαρρύνουμε τα ψήγματα της ανεξάρτητης αυτόνομης δημιουργίας που προτείνει ένα σινεμα που απευθύνεται στον άνθρωπο και κωφεύει στις σειρήνες του πλουτισμού και των εφήμερων αξιών που κατακλύζουν όλο τον άσκοπο αγώνα του μικροαστισμού που δυστυχώς εισβάλλει με κάθε τρόπο όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στην τέχνη με μόνο αξιολογικό κριτήριο τον καταναλωτισμό
3.Τι σε εμπνέει και διοργανώνεις το Ecofilms;
Με εμπνέει ότι γίνεται σε ένα νησί με έναν υπέροχο ορίζοντα και μια υπέροχη φύση και κυρίως μια υπέροχη γαλάζια θάλασσα. Με εμπνέει ότι το κοινό του Φεστιβάλ είναι πιά ένα απαιτητικό κοινό που συνεχώς μας προκαλεί να πάμε παραπέρα να τολμήσουμε περισσότερο στις καλλιτεχνικές μας προτάσεις και τις επιλογές μας. Με εμπνέει ότι δεν είμαστε κομμάτι ενός κατεστημένου με παγιομενα έσοδα άρα και παγιομενους δημοσιους υπαλλήλους και ότι έτσι οι συνεργάτες όλοι διέπονται από το πνεύμα της άοκνης περιέργειας της εντατικής εργασίας της έμπνευσης και είμαστε όλοι μια οικογένεια που γελάμε, βοηθάει ο ένας τον άλλον χωρίς ασφυκτικούς περιορισμούς σε συστήματα διοίκησης με εξουσιαστικά σχήματα

4Τι είναι το Νέο Φεστιβάλ της Κω που θα ξεκινήσεις από τον Σεπτέμβριο;
Το πρώτο Φεστιβάλ στον κόσμο που θα ασχοληθεί και θα προτείνει μια ευρύτατη θεματολογία γύρω από τα θέματα υγείας και καλής ζωης. Πως δηλαδή να ζούμε με τέτοια ποιότητα ώστε να αρρωσταίνουμε λιγότερο η και καθόλου πώς να αγαπάμε τη ζωή την υγεία μας να φροντίζουμε εμας και τους διπλανούς μας ώστε κάθε μέρα να συμβάλλει στην ίαση του σώματος και του πνεύματος από την αναπόφευκτη φθορά του χρόνου Ο χρόνος φθείρει όλα τα άλλα τα εξωγενή που έχουν να κάνουν με κοινωνικούς καταναγκασμούς και βίαιες επεμβάσεις στο περιβάλλον μας μπορούμε να τα αποφύγουμε με άλλη προσέγγιση στη καθημερινή ζωή αρκεί να αλλά ζούμε πρόσληψη και στάση και η υγεία είναι ένα δώρο που θα μας χαριστεί όπως η ίδια η ζωή. Ας διαβάσουμε πάλι τον Ιπποκράτη, τον Γαληνό, τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα τους μεγάλους διανοητές που φώτισαν τόσο υπέροχα αυτές τις πλευρές της ύπαρξης. Απλά να διαβάσουμε με μάτια και αυτιά ανοιχτά. Τόσες συνταγές βρίσκονται ήδη εκεί σε αυτή τη σκέψη και μπορούν να οδηγήσουν τη σκέψη μας και τον τρόπο ζωή μας στην ελεύθερη διαβίωση. Ελεύθερη από αρρώστια και φθορά. Το να είμαστε ταγμένοι στα εφήμερα είναι μια φθορά την οποία μπορούμε να αποφύγουμε είναι απλά στο χέρι μας
Το Φεστιβάλ με τις ευαίσθητες ταινίες των δημιουργών που μας εμπιστεύθηκαν θα φωτίσει αυτές ακριβώς τις πτυχές του βίου

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4521926

5.Τι διαφοροποιεί το Ecofilms από τ΄ άλλα αντίστοιχα φεστιβάλ;
Ότι φιλοξενεί τη ελεύθερη σκέψη, την χωρίς συμβιβασμούς κινηματογραφία την πειραματική τέχνη, την τολμηρή σκέψη και στάση απέναντι στη ζωή και την τέχνη.
Το ότι αποτελεί ένα ελεύθερο βήμα διαλόγου για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ύπαρξη του σύγχρονου ανθρώπου πέρα από τις στείρες δεσμευτικές επιβολές του λαιφσταιλ. Είμαι ένα φεστιβάλ που δεν έχει κόκκινο χαλί ,δεν έχει ασφάλεια στην πόρτα, ο καθένας μπορεί να μπει και να δει όσες ταινίες θέλει, απολύτως δωρεάν. Είναι ένα φεστιβάλ που δεν έχει εισιτήριο και διαπίστευση ακόμη και ο κατάλογος είναι δωρεάν! Μια πραγματική γιορτή του σινεμα και της οικολογίας που σκάβει βαθειά στο πνεύμα και την ύπαρξη. Ένα φεστιβάλ που δεν εφησυχάζει στις δάφνες και δεν τις επιζητά. Ένα Φεστιβάλ με ηθικά και όχι οικονομικά βραβεία. Ένα Φεστιβάλ που πιστεύει και διαλαλεί ότι ο πλούτος δεν βρίσκεται στο χρήμα αλλά στην αισθητική και το ήθος.
Μια γιορτή της σκέψης και της τέχνης που τολμά να διεκδικεί από την κοινωνία να πάει μπροστά να μην λιμνάζει στα σίγουρα που δεν είναι τίποτα άλλο παρά εφήμερες ουτοπίες και νεκρά τοπία χωρίς τίποτα που να ξυπνάει ηδονικά τη ανθρώπινη φύση.

6.Ανθρωπισμός, κλιματικές αλλαγές, ακτιβισμός, διατροφικά προβλήματα, κοινωνικές αναταραχές. Που είναι η «αιχμή του δώρατος» του Ecofilms;
Η αιχμή του δώρατος είναι ο άνθρωπος. Η ομορφιά της ύπαρξης και το πόσο πολύτιμο καθίσταται να έχουμε ομορφιά ποικιλία δυνατές εμπειρίες και συναισθήματα κάθε μέρα Η αιχμή του δωρατος είναι η ευαίσθητη φύση τους ανθρώπου και ο πλούτος που υπάρχει στην ζωή μας όταν τη διάγουμε σε ισορροπία με τη φύση
7.Φέτος αρχίζετε μια συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο. Περί τίνος πρόκειται;
Ο Νικος Νικολαιδης με τον Γιαννης Κουροδημος συντονίζουν την αρχή της συνεργασίας μας με το Μουσείο η οποία θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια και θα αφορά στην παρουσίαση των πολύτιμων αρχείων του Μουσείο κάθε χρόνο σε θεματικές ενότητες Ένας ιστορικός θησαυρός γνώσης και μνήμης η θέση του οποίου είναι σημαντική και πολύτιμη για όλους τους Έλληνες και τους διεθνείς επισκέπτες του Φεστιβάλ. Πάντα είναι χρήσιμο και απαραίτητο να ξαναδιαβάζουμε την ιστορία και μέσα από την εικόνα αυτό γίνεται με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο

8.Λένε οτι οι έλληνες δεν δείχνουν ιδιαίτερη οικολογική ευαισθησία, αλλά τα γκάλοπ φέρνουν τρίτο κόμμα τους οικολόγους εν όψει των ευρωεκλογών...
Είναι μια νομοτέλεια η αύξηση των ποσοστών των οικολογικών κομμάτων όσο πιο αδιάφορη και εγκληματική γίνεται η στάση των κομμάτων εξουσίας απέναντι στα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα. Όμως αυτά τα κόμματα δυστυχώς δεν έχουν προσανατολισμό κομμάτων που καλούνται να διοικήσουν κι έτσι οι προτάσεις και οι στάσεις τους συχνά εξαντλούνται σε ένα ρομαντικό αντίλογο και ορισμένες φορές οι θέσεις είναι απλά μια νόμιμη.

9.Τι σημαίνει «οικολογική ευαισθησία»;
Να είναι κάνει ανοικτός στα ερεθίσματα της ζωης και της φύσης δίκαιος απέναντι στο περιβάλλον στο φυσικό και το ανθρώπινο Να σέβεται ότι φυσικό να νοιάζεται για τη φύση και για τον διπλανό του άνθρωπο Να μην καταναλώνει αλόγιστα να μην σκέφτεται εφήμερα και με κέντρο αποκλειστικά τον εαυτό του. Να αντιλαμβάνεται ότι όλοι βρισκόμαστε σε μια αλυσίδα και ότι το δηλητήριο που ρίχνουμε δίπλα μας, κάποια στιγμή μέσα από τα ποτάμια της ζωης θα επιστρέψει και σε εμάς. Ευαίσθητος στο γεγονός ότι οι αχτίνες του ήλιου κάθε πρωί φωτίζουν ίσα όλα τα λουλούδια.

10.Πόσο είναι άμμεσος ο κίνδυνος από το φαινόμενο του θερμοκηπίου;
Οι μελετητές έχουν επισημάνει τους κινδύνους και ορισμένοι από αυτούς έχουν ηδη αρχίσει να επηρεάζουν άμεσα
11.Πολλοί πιστεύουν ότι η οικολογία δεν αποτελεί «πολιτική πράξη»...
Η ηθική και αισθητική στάση απέναντι στη ζωη και η ισοροπια μας με το φυσικο περιβαλλον και τους διπλανους μας αποτελουν καθημερινη φροντιδα του ενεργου πολιτη και ως τετοια αποτελουν μια ηπια αλλα που ουσιαστικη πολιτικη πραξη η οποια κι αν ακομη φαινεται να μην εχει δημοσια εκδηλωση εγγραφεται ως τετοια και είναι απαραιτητο κανείς να ενεργει ετσι νομιζω
12.Πολλαπλασιάζονται στη Δύση τα οικολογικά κινήματα , αλλά, μέχρι τώρα, δεν έχουν παίξει κυρίαρχο ρόλο...
Νομίζω ότι ακόμη κι αν δεν είναι κόμματα εξουσίας, επηρεάζουν με τον τρόπο τους της χάραξη κάποιων πολιτικών από τα κόμματα εξουσίας και εξασκούν πίεση Όμως η αλήθεια είναι ότι τα συμφέροντα που διοικούν τη σύγχρονη οικονομία, άρα και τη ζωή μας διέπονται από το κυνισμό μιας αλόγιστης εφήμερης κερδοφορίας, άρα δεν κοιτάζουν ούτε λεπτό πίσω, δεν αναλύουν, δεν αξιολογούν κι απλά συνεχίζουν με μια καταστροφική φόρα, το βύθισμα σε πολύ μέτριες ποιότητες καθημερινής διαβίωσης

13.Αυξάνεται η οικολογική συνείδηση του κόσμου, αλλά μεγαλώνει και η ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών...
Θλιβερή νομοτέλεια ενός οικονομικού συστήματος που δεν διέπεται από αξίες ανθρωπισμού αλλά από δυστυχίες πλουτισμού.. Αυτό το σύστημα μόνο του παγιδεύεται στην σαθρή αρχιτεκτονική του και ως φαίνεται καταρρέει και ευτυχώς καθιστά ενίοτε και ορισμένους πλούσιους, φριχτά φτωχούς Αυτή η πτώση από αυτό το ψευδεπίγραφο βάθρο δεν φαίνεται να συγκινει κανέναν βέβαια να αλλάξει ρότα αλλά ίσως μακροπρόθεσμα αφυπνίσει κάποιους να μην θεωρούν το άθροισμα υλικού πλούτου αποκλειστικό προσανατολισμό του βίου
14. Ποιοί φταίνε, κυρίως, για την καταστροφή του πλανήτη;
Η αλογιστη αναπτυξη
15. Παρά την «οικολογική ευαισθησία» που ολοένα αυξάνει στη Δύση, η μόλυνση της ατμόσφαιρας μεγαλώνει...
Η ευαισθησία αναπτύσσεται στον πολίτη εκεί εγγράφεται η αύξηση της Όμως εκείνοι που διαμορφώνουν πολιτικές δυστυχώς δεν αγγίζονται από αυτήν ..ακόμη… μόνο όταν η καταστροφή τους κτυπησει την πορτα λιγο κλονιζονται αλλα γυριζουν από το άλλο πλευρο και αλλαζουν ονειρο
16. Ως σκηνοθετης ετοιμάζεις νέα ιντερνετική ταινία.Περί τίνος πρόκειται;
Ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα. Είσαι ο καθρέφτης μου. Έριξα ένα μπουκάλι με ένα σημείωμα στη θάλασσα. Να ανιχνεύσουμε από κοινού την ομορφιά. Να της δώσουμε περισσότερο χώρο στη ζωή. Το μπουκάλι το παρέλαβαν στα τρυφερά τους χέρια εκατοντάδες άνθρωποι. Κάποιοι ανταποκριθήκαν από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό Το σχετικό μπλογκ έχουν επισκεφθει πανω από 25.000 ατομα ως τωρα. Στο μάτι του καθρέφτη λοιπόν. Σκαρώσαμε ερωτήσεις για την Ομορφιά, ακούγοντας αφηγήσεις για εκείνην, σε συναντήσεις με εκείνους που ως σήμερα γνωρίζαμε μόνο μέσα από τις διαδικτυακές διαδρομές.Ενα μπλογκ http://youmymirror.blogspot.com/ σταθηκε η αφορμη για αυτην την ταινια και πολλές κοινές αναζητήσεις. Ο Πλωτίνος λέει οτι Κάλλος ειναι ο ίδιος ο Νους ,γεννήτωρ όλων των ιδεών, ένα πέταγμα προς το διαρκώς πάρα πέρα...Η δεξίωση της αρχής του προσφέρει και προσφέρεται.. το όραμα συμπίπτει με το φώς και το φως με το όραμα. Θα κλείσουμε τα μάτια για λιγο για να αντικαταστήσουμε τον φυσικό τρόπο της ορασης και να ξυπνησουμε μεσα μας μια διαφορετικη ματια..Οχι σαν τον Ναρκισσο που καταστρεφεται προσπαθωντας να παρει στα χερια του την ομορφια του ειδωλου του αλλα πιο πολυ σαν τον Οδυσσεα που ενσαρκωνει τον ανθρωπο της φυγης, απο τον αισθητο τοπο στην νοητη πραγματικοτητα. Ετσι θα ονειρευτουμε ... με τα φτερα της υπερβατικης αποδημιας που θα συμπληρωνε ο Πλωτινος..Ως γονιμοι ηρωες μιας νεας ιστοριας που θα φτιαξουμε ολοι μαζι υφαινοντας ο ενας πανω στην ιστορια, πανω στα λογια του αλλου.Το υφαντο αυτο που ξεκινησαμε στο ιντερνετ και συνεχισαμε τωρα στο γυρισμα. Ευχαριστω ολους οσους ταξιδεψαν απο τοσα μερη για να συναντηθουμε.
Ευχαριστω ολους τους καλους φιλους που συμμετείχαν στον προβληματισμο και με τροφοδοτησαν με ιδεες ερωτηματα ανατροπες και γενικα ολη την ευφορία της δημιουργικης διαδικασιας. Στους φίλους μου αυτους τους καρδιακους και σε εκεινους που γνωρισα τις επομενες μερες οφειλω αυτην την περιπετεια .Δημιουργουνται λοιπόν νέες συλλογικότητες και αισθάνομαι πολύ τυχερή που βρισκομαι μεσα σε αυτες που τις αναζητω και τις βαζω μεσα στο δημιουργικο μου εργο.Αισθανομαι ότι, παρ ολη την κακοδαιμονια που προβαλλουν πολλοί που εχουν προσανατολισμο στον αρνητισμο, υπαρχει σκεψη ευφορη που παραγεται και θελω με ότι κανω να μπορω να της δινω ένα βημα για να εκφραστει

17.Τελευταία, όλο και πιό πολύ σκηνοθετείς ντοκιμαντέρ, γιατί;
Γιατι με συγκινει η προσεγγιση της πραγματικοτητας Γιατι πιστευω ότι εγω μαθαινω και εξελισσομαι μεσα από αυτές τις επαφες με τους κανονικους ανθρωπους που παλευουν με ηθος, προσδοκια και φιλοτιμο το ταξιδι της ζωης.
18.Το μη «εμπορικό» ελληνικό σινεμά σκίζει και βραβευεται στα διεθνή φεστιβάλ. Τυχαία ή κάτι συμβαίνει;
Συμβαίνει ότι το εμπορικο είναι η επαναληψη της τσιφλοφουσκας που σκαει στη μουρη σου και σε γεμιζει τις ρυτιδες της βαρεμαρας.Οποιος εχει προσπαθησει να ξεκολησει φουσκα που εσκασε επανω του το ξερει ότι στο γρηγορο φαγητο στη γυαλισμενη με φτηνιαρικα υλικα αφηγηση βρισκεται ολο το σκοταδι του κοσμου που απλα απλωνεται σαν μολυσμενο παπλωμα στη σκεψη και την ψυχη μας.
Κάθε τολμηρη και γενναια υπογραφη που σπαει αυτή τη βαρετη επαναληψη δικαιως διακρινεται.Ειναι η εποχη της αλλης φορμας στα οπτικοακουστικα Θα δουμε νεες γραμματικες και νεες αφηγησεις να γεννιουνατι με εργαλεια τις νεες τεχνολογιες

19.Η εξέγερση των νέων του Δεκεμβρίου τελείωσε ή, κάτι αλλάζει;
Περιεργα εδυσε ,σαν αποτομη αλλαγη εποχης Μακαρι να αλλαζει κατι Εγω το διαπιστωνω στην επαφη μου με νεους ανθρωπους στη δουλεια καθημερινα
Η εξεγερση γινεται πια και με αλλους τροπους η πραγματικη επανασταση γινεται με αλλαγη ποιοτητας και ηθικης στην καθημερινη ζωη. Εκει εχει σαν παλεψεις με ολους τους μηχανισμούς καταστολής και αν διέλθεις αναπνέεις διαφορετικά. Κάποια νέα παιδιά με λαμπερά πρόσωπα που κυκλοφορούν ανάμεσα μας έχουν ένα χαμόγελο που λέει ότι όσο δηλητήριο και να τους ποτίζουν αυτοί θα το φτύνουν αμάσητο και θα στρέφουν το βλέμμα τους προς το φως
20. Τι είναι το βιβλίο που ετοιμάζεις «Της αγάπης και της ελπίδας»;
Είναι ένα βιβλίο δώρο. Τα δάκρυα είναι η μυστική βροχή για να ανθίσει κανείς ξανά, όπως το όνειρο που ζωγραφίζουμε με χρωματιστά μολύβια, όταν περπατούσαμε ανάμεσα στον ουρανό και τη θάλασσα, στην πατρίδα του ορίζοντα.. Εκεί γεννήθηκαν τα παραμύθια στον ορίζοντα,είναι παραμυθια που υμνουν τον ευφορο ερωτα που κοιταζουν με ελπιδα την συνυπαρξη των ανησυχων ψυχων που προτεινουν μια ζεστη αγκαλια ως την πιο ευφορη χειρονομια στον αλλον που προτεινουν την ασιγαστη περιπετεια του νου ως τη μονη συνθηκη που μπορει πραγματιακ να μας δωσει φτερα Θα κυκλοφορήσουν σε λίγο καιρό σε βιβλίο από τις εκδόσεις Απόπειρα .

Δεν υπάρχουν σχόλια: